Commons in Noord

Kom eens in Noord

Een buurt van de buurt voor de buurt door de buurt

Tijdens de financiële crisis van 10 jaar geleden is de community ontstaan, met broedplaats De Ceuvel als basis. De community en de plek zijn in de loop der jaren verworden tot een incubator van talloze circulaire en duurzame initiatieven, en nog steeds wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe concepten.

Voortbouwend op haar voortrekkersrol in de circulaire economie, onderzoeken ze op dit moment op welke manier karakteristieken als gedeeld eigenaarschap en rentmeesterschap geborgd kunnen worden en de organisatie een volgende stap kan zetten.

De achtergrond

De groep bestaat grotendeels uit dezelfde mensen die in 2009 De Ceuvel hebben opgericht. Met het verstrijken van de tijdelijke huurovereenkomst in het verschiet, zien zij meerdere waardevolle aanknopingspunten om op voort te bouwen. 

Aanknopingspunten die makkelijk verloren kunnen gaan, maar ook met wat aandacht kunnen zorgen voor sociale verbinding. Een verbinding tussen ambacht, wonen, natuur, gastvrijheid, vermaak, educatie en inspiratie.

De aanpak

Ze zien kans om, vanuit bestaande netwerken in Noord, een lokale vereniging op te richten. Deze overkoepelende organisatie moet de verantwoordelijkheid krijgen om binnen de grenzen van de donut op een democratische manier stad te maken.

Om zo een simultane oplossing te kunnen bieden voor de huisvestings- en klimaatcrisis, maar met oog voor het eigen karakter van een buurt en haar bewoners. 

“We willen ruimte maken voor experimenten met nieuwe vormen van cocreatie en democratische vernieuwing. Meer eigenaarschap en een actievere rol voor Amsterdammers als stadmakers vergroot het vertrouwen in de toekomst van de stad en de buurt.”

(Omgevingsvisie 2050, p. 58)

Samenwerken

Via het Europese Centrinno project praten ze met makers, ambachtslieden en buurtbewoners over hun behoeften voor werken en maken.

Daarnaast is Coby van Berkum actief een netwerk van stakeholders aan het vormen, die uiteindelijk de opdrachtgevende partij zal kunnen worden voor de verschillende onderdelen van de vereniging. 

Ook wil het kernteam wederom de lat op duurzaamheidsgebied hoog leggen, hiervoor is er een samenwerking aangegaan met het zoologische instituut om te onderzoeken of de stem van de levenden juridische borging kan krijgen.

Door de uitspraak van de Hoge Raad in het Didam-arrest is het gevolg dat de gemeente de grond zal uitgeven middels een aanbesteding.

Status

In afwachting van de plannen van de gemeente.

“In gedeelde woonprojecten moeten deelnemers vanaf het begin betrokken worden, in lijn met Ostrom. Als mensen niet betrokken zijn, zullen ze zich minder snel houden aan de regels die zijn vastgesteld voor de gemeenschappelijke voorzieningen / b.v. gemeenschappelijke ruimte.”

Darinka Czischke (TU Delft)

Kabaalmakers (lid De Ceuvel vereniging) maakte tijdens de achtste verjaardag een reportage van de Ceuvel voor de jeugd, samen met de jeugd.